De origine van chocolade

  • Geplaatst op
  • Door Chocolista
  • 0
De origine van chocolade

De geschiedenis van chocolade

DE MAYAS
Volgens de legende zijn de Mayas de eerste geweest die rationeel CACAO gingen CULTIVEREN. De cacao boom, een HEILIGE, legendarische boom, was op twee manieren DIERBAAR: zijn bonen werden gebruikt als een soort geld middel en als het rituele ingrediënt voor een tonic en voedzaam drankje: CHOCOLA. De Tolteken, gevolgd door de Azteken, zijn de CHOCOLADE CULTUUR begonnen. Zo verspreidde het zich door heel Centraal Amerika.
MAAR in een recent onderzoek hebben ze in oude potten resten gevonden van cacao in Ecuador. Dit betekent dat de chocola zelfs nog ouder is dan de Mayas.

DE SPANJAARDEN
Toen Christopher Columbus op het eiland Guanaja in 1502 landde, was hij zo goed als zeker de eerste Europeaan die het ‘elixer van de goden’ mocht proeven. Van 1521 af aan, werd chocola wijds gevestigd door Spaans Amerika, van Cuba tot Venezuela. Hoewel chocola sinds 1527 bekend was in Spanje, was het alleen populair in kloosters waarin het VATICAAN TOESTOND dat het gebruikt werd tijdens de langere vast tijden. Hoewel het al snel zeer geliefd werd voor zijn VOEDZAME KWALITEITEN: recepten werden steeds geraffineerder over de tijd en chocola kon genuttigd worden in zeer verschillende texturen en smaken.

EUROPESE INVASIE
In Frankrijk en in heel Europa was chocolade nu helemaal in de mode, wat aanleiding gaf tot de meest intense passies en meningen. Soms werd het AANBEDEN, op andere momenten VERAFSCHUWD. De Marquise de Sevigne prees zijn voedingswaarde, spijsverterings- en versterkende kwaliteiten, en ging toen over op het zwartmaken ervan omdat het de oorzaak van haar hartkloppingen en abnormale waarden zou zijn. Maar eigenlijk dankte chocolade zijn succes aan haar vermeende APHRODISIATICHE krachten. Het gerucht ging dat je zou kunnen sterven van puur genot en chocolade drinkers werden al snel beschuldigd van TOTALE verdorvenheid.

CHOCOLADE REVOLUTIE
Tegen het einde van de 17e eeuw, hadden CHOCOLADEFABRIEKEN zich verspreid. Franse patissiers hadden de kunst en de manier van het maken van chocolade van UNIEKE, UITZONDERLIJKE KWALITEIT verworven. Door de ontstane handelsconnecties met Martinique, Guadeloupe, Guyana en Saint Domingue, ontstond de mogelijkheid van DIRECTE LEVERING van cacao. In de 19e eeuw, ontdekte Europa chocolade “als-nooit-eerder”: poeder in Nederland; smeltbare, melkachtige bars in Zwitserland. Tussen de 19e en 20e eeuw werden deuren door, de industrialisatie, de verlaging van de belastingen en de ontwikkeling van transport geopend voor een ware CHOCOLADE REVOLUTIE.

CHOCOLADE PRACHT
De 20e eeuw was een majestueuze explosie van unieke gastronomische genoegens: hapklare gevulde lekkernijen, chocoladerepen, chocolade bonbons, ganaches en koffie-tijd chocolade tabletjes, mendiants. De grote chocoladefabrieken ontstonden tijdens deze periode.

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Chocolate Company en Wonderkind gebruiken cookies om uw gebruik van onze website te analyseren, waarmee wij onze functionaliteit en effectiviteit kunnen optimaliseren en advertenties en vacatures gericht aan u kunnen tonen. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »