Verjaardags chocolade mousse taart

Verjaardags chocolade mousse taart

Wil je écht indruk maken met je helemaal zelf gemaakte taart from heaven?? This is your recipe ;-)

Deze 4-layer taart is opgebouwd uit verschillende lagen van de lekkerste chocolademousse, gemaakte met witte-, melk- en pure chocolade op een bodem van een stevige brownie cake, maakt deze verjaardagstaart een pronkstuk. Maak deze af met een mooie topping van gesmolten chocolade, rood fruit en kleurrijke bloemen - pretty pretty pretty.

Leuk om te maken voor een verjaardag of ander feestje. Ik heb een 24cm springvorm gebruikt en een stevig bakpapier doormidden geknipt en vastgeklemd in de springvorm om de mousselagen te kunnen opbouwen. Het is een geen moeilijk recept, je bent alleen wel even bezig. Maar het resultaat mag er zijn!

Recept "Verjaardags chocolade mousse taart"

Ingrediënten

Voor de onderste laag: Brownie

  • 100 gram bloem
  • 60 gram cacaopoeder
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 120 gram ongezouten boter
  • 225 gram suiker
  • 2 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 2 tl vanille extract

Voor de 2e laag: Chocolade mousse:

  • 250 gram chocolade, half puur half melk, fijngehakt
  • 400ml slagroom
  • Beetje zout
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 el water

Voor de 3e laag: Frambozen mousse

  • 200 gram verse (of bevroren) frambozen
  • 250 gram witte chocolade, fijngehakt
  • 375ml slagroom
  • Beetje zout
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 el water
  • Optioneel: roze kleurstof

Voor de 4e laag: Vanille mousse

  • 250 gram witte chocolade, fijngehakt
  • 350ml slagroom
  • Beetje zout
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 el water
  • 2 tl vanille (uit een vanillestokje geschraapt)

Decoratie

  • 125 gram pure chocolade
  • 125ml slagroom
  • 100 gram verse frambozen
  • Mooie kleine bloemen
  • Choctwist krullen

Bereiding

De onderste laag: Brownie

  1. Verwarm de oven voor op 180℃ en bekleed een bakvorm van 24 cm doorsnede met bakpapier. Vet de randen in met boter.
  2. Mix bloem, cacao, zout en bakpoeder in een kom en zet apart.
  3. Smelt de boter in een pan op laag vuur, voeg in delen de suiker toe totdat het smelt zonder te laten koken.
  4. Haal de pan van het vuur, laat even afkoelen en voeg om de beurt de eiren toe. Roer ook het vanille extract erdoorheen en daarna de bloem-mix.
  5. Giet de browniemix over in de voorverwarmde bakvorm en bak 22-24 minuten tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de brownie helemaal afkoelen.

De 2e laag: Chocolade mousse:

  1. Nu gaan we creatief worden. Knip een vel bakpapier door midden en leg apart.
    Haal je brownie uit de bakvorm (door er een groot bord omgekeerd erop te leggen en de brownie op te kiepen) laat helemaal afkoelen. Bekleed vervolgens de bakvorm met een nieuw vel bakpapier. Leg de brownie terug, maar plaats de 2 rechtopstaande bakpapieren om de brownie heen voordat je de barkvorm weer dicht klikt.
  2. Breek de chocolade in kleine blokjes in een kom, giet hier 150ml slagroom bij en voeg een mespuntje zout toe. Zet de kom 30 seconden in de magnetron, haal eruit en roer goed door. Herhaal dit nog 2x totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Laat dan afkoelen.
  3. Maak in de tussentijd de gelatine. Los 2 blaadjes op in koud water. Giet af en laat de gelatine met een scheutje water nog in de pan oplossen. Laat ook wat afkoelen en roer door de chocolade mix.
  4. Klop 250 ml slagroom (in een keukenmachine) tot stevige pieken. Roer de slagroom in 2 delen door de chocolade. Giet de chocolade mousse over de brownie heen en zet ten minste een half uur in de koelkast zodat deze stevig genoeg is voor de volgende laag.

De 3e laag: Frambozen mousse:

  1. Laat 65 gram van de eventueel bevroren frambozen smelten in een steelpannetje op laag vuur. Duw dan de frambozen door een zeef heen zodat je frambozen puree zonder pitjes hebt. Er moet 40 gram overblijven.
  2. Breek nu de witte chocolade in kleine blokjes en giet de frambozen puree en 125ml slagroom in een kom. Doe weer dezelfde magnetron truc (30 sec. -> roeren -> repeat) tot de witte chocolade gesmolten is. Pas op, witte chocolade “verbrand” sneller.
    En laat ook weer 2 blaadjes gelatine oplossen in een scheut water. Voeg toe aan de chocolade.
  3. Klop 250ml slagroom op en roer in 2 delen door het chocolademengsel. Voeg eventueel een paar druppels (pas op niet te veel) rode kleurstof toe als je de kleur iets wilt boosten. Roer de rest van de frambozen door de mousse heen.
  4. Giet nu de mix voorzichtig over de chocolade mousse laag heen en zet weer ten minste een half uur in de koelkast.

De 4e laag: Vanille mousse:

  1. Combineer voor de laatste mousse laag witte chocolade, met 125ml slagroom en een mespuntje zout. Smelt en meng weer met behulp van de magnetron.
  2. Maak af zoals de vorige 2 lagen. Voeg op het laatste de vanille, uitgeschraapt uit het stokje toe.
  3. Giet de laatste laag over de frambozenlaag heen en laat tenminste 4 uur in de koelkast opstijven.

Voor de decoratie:

  1. Wanneer de mousse lagen hard zijn geworden kun je de ganache maken om de taart helemaal af te maken. Maak voorzichtig de springvormlos en trek het bakpapier langzaam van links naar rechts van de randen los.
  2. Verplaats de cake op een serveerbord en maak je ganache door de 125 gram fijngehakte chocolade samen met de 125ml slagroom in een pan op laag vuur te verwarmen, roer door tot alles goed gemengd is en mooi glanst.
  3. Haal van het vuur en laat even afkoelen. Giet dan over de taart heen. Gebruik eventueel de bolle kant van een lepel of een spatel om de ganache net over de randen heen te laten druipen.
  4. Versier dan de taart met de bloemen en frambozen! Zodra de ganache wat verder uitgehard is kun je ook de Choctwist krullen toevoegen (weet je nog niet wat een Choctwist is? Klik hier). Zet dan weer terug in de koelkast om verder te koelen.
  5. Gebruik voor de mooiste taartpunten een verwarmd en afgedroogd koksmes die je tussen het snijden van punten af en toe weer omspoelt. Je kunt de taart het beste 15 minuten voor serveren uit de koelkast halen.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden