Spicy chocolade rum cake

Spicy chocolade rum cake

Het recept voor een veelzijdige, verrukkelijke chocolade rum cake met banaan en een luchtige chocolade mousse on top

Ik ben absoluut verliefd op deze cake! Met de frisse tussenlaag van fruit en de zachte luchtige chocolade mousse. Een veelzijdige taart voor de echte choco-liefhebber.

Naast mijn grote liefde voor chocolade heb ik ook een stiekeme passie voor rum. Bruine rum. Dit komt een beetje bij mijn oom vandaan die begonnen is met het sparen van een geweldige variatie aan flessen rum. Inmiddels ben ik zelf ook een kleine collectie begonnen die steeds verder uitbreidt omdat ik ze niet helemaal leeg wil maken – hoe ga ik anders ooit mijn oompje verslaan met zijn 60 flessen! Ik hoop niet dat ik nu overkom als een zware alcoholist, want eerlijk gezegd bewaar ik deze piratendrank enkel voor bijzondere gelegenheden. Zoals wanneer het sneeuwt! Of tijdens een BBQ! Of eh wanneer het vrijdag is…
 

 
Voor de chocolade cake heb ik de 71% Cacao Chocbar Venezuela gebruikt, pure chocolade met wat rode fruit tinten erin. Voor de rum was het even kiezen, maar ik ben voor Bacardi Oakheart gegaan – een niet al te dure goed gekruide rum.
In dit bloemloze recept heb ik een beetje chili toegevoegd voor wat extra pit.
Voor de mousse een mix van 40% cacao en 72% cacao met nog een flinke scheut Flor de Cana. (inside info: deze rum komt uit Nicaragua waar ik deze tijdens een backpack avontuur  heb leren kennen. Aanrader!).
 

 

Ingrediënten

Chocolade rum cake
170 gram pure chocolade grof gehakt, bijvoorbeeld 71% Venezuela Chocbar
120 gram boter in blokjes gesneden
100 gram suiker
4 grote eieren
1,5 tl vanille extract
0,5 tl chilipoeder of vlokken uit de molen
50 gram cacaopoeder
80 ml bruine rum

 

Chocolade mousse
2 eidooiers
2 eiwitten
120 gram chocolade, bijvoorbeeld 40% Chocbar en/of 72% Chocbar
2 el suiker
30 ml bruine rum

Vers fruit als tussenlaag, ik heb 2 bananen gebruikt
 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet de spring-/cakevorm in
  2. Smelt chocolade en boter samen in een pan op laag vuur en roer constant zodat het niet gaat verbranden
  3. Haal van het vuur zodra het gesmolten en gemengd is. Giet de mix over in een kom en klopt de suiker er doorheen. Hierna ook 1 voor 1 de eieren zodat ze allemaal goed opgenomen zijn in het beslag.
  4. Roer ook vanille extract, cacaopoeder, chili en rum er doorheen
  5. Zet in de over voor 25-30 minuten, laat hierna nog even in de oven staan met de deur op een kiertje zodat de cake iets kan afkoelen en niet instort zodra je deze uit de oven haalt. Haal de cake daarna uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur

 

 

  1. Maak nu je mousse
  2. Splits de eieren in 2 aparte kommetjes
  3. Smelt de chocolade au-bain-marie of op heeeel laag vuur in een pan, roer de eidooiers en dan de rum er doorheen
  4. Als je een keukenmachine hebt is dit een aanrader hiervoor: zorg dat je kom of keukenmachine vetvrij is en klopt de eiwitten los, voeg suiker toe en klop stijf tot je witte pieken ziet
  5. Meng de eiwitten voorzichtig door het chocolademengsel
  6. Snijdt de bananen (of ander fruit) in plakjes en verdeel over de afgekoelde cake
  7. Verdeel hier overheen de mousse en laat in de koelkast minstens een uur opstijven
  8. Snijdt deze verrukkelijke guilty pleasure in niet al te grote stukken en geniet!
     

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden