Royal Kingsday Carrot Cake

Royal Kingsday Carrot Cake

Deze oranje carrot cake overgoten met gekleurde witte chocolade en gevuld met wortels, ananas, kokos en de lekkerste noten is het succes recept voor deze Koningsdag!

Twee jaar geleden zou dit recept Royal Queensday Carrot Cake hebben gegeten, maar nu – ondanks dat we ons constant blijven vergissen en maar Koninginnedag blijven zeggen – houden we het maar op the Royal King Carrot Cake. Of het nou de verjaardag van de koning of de koningin is die we vieren, ik ben altijd groot fan! ’s Ochtends om 5 uur met je kleedje je plek claimen in het park of het centrum, thermosfles koffie, kleed en uitklapstoeltjes mee en wachten op de eerste zonnestralen en klanten.

De leukste ochtendactiviteit op Koningsdag vind ik struinen door het Vondelpark en zien wat de kinderen van de grote stad voor creatieve spellen hebben bedacht. En natuurlijk wat ze samen met hun moeders hebben gebakken voor de verkoop. Zo stonden mijn neefjes van 10 een jaar geleden in het Vondelpark, verstopt in een enorme kartonnen doos met de tekst: “voor € 1,- kom ik de kast uit”. Dan sprongen ze, verkleed als elfjes in een tutu naar buiten, huppelde een stukje, maakte een pirouette en draaide zich om, om vervolgens weer terug hun kast in te gaan. Met deze ludieke actie hebben ze ruim € 100,- opgehaald.


 
Dit is voor het eerst dat ik kleurstof heb gebruikt in combinatie met chocolade en het was een wijze les. Natuurlijk weet ik wel dat water en chocolade geen vrienden zijn, een paar druppels water kunnen je hele fondue verpesten. Het blijkt dus dat er kleurstoffen op oliebasis zijn en sommige op waterbasis. Ik had hier niet over nagedacht en heb, bleek achteraf, een kleurstof op waterbasis gekocht. De prachtig gesmolten Ivoire witte chocolade was na het toevoegen van een paar druppels kleurstof een dikke pasta geworden en niet meer geschikt om uit te gieten over de cake. Gelukkig bleek het nog wel geschikt om in een spuitzak te doen en er mooie toefjes te maken op de royal cake. Dus, mocht je de cake willen overgieten met gekleurde witte chocolade, gebruik een kleurstof op oliebasis (bijvoorbeeld de flesjes Flo-Coat van het merk Americolor).

Ik ben groot fan van dit carrot cake recept, het is een heerlijk smeuïge cake met pecan- en walnoten en een frisje door de ananas. Je kunt 1 grote cake maken (gebruik dan een 24cm springvorm) of allemaal kleine vormpjes. Laat vooral weten hoe de cake gelukt is!

Ingrediënten

250 gram bloem
2 tl baking soda
0,5 tl zout
2 tl kaneelpoeder
3 grote eieren
400 gram (riet)suiker
180ml zonnebloem olie
180ml karnemelk
2 tl vanille extract
300 gram fijngeraspte wortel
Blikje 225 gram klein gehakte ananas
100 gram kokossnippers
75 gram walnoten
75 gram pecannoten
150 gram witte chocolade, bijvoorbeeld de Ivoire Chocbar of een blikje Speculoos Hotchocdip
Oranje kleurstof (op oliebasis!)
 

 
Bereiding

1.    Vet de bakvorm/cakevormpjes in met boter en verwarm de over voor op 180°C
2.    Rooster de noten en hak ze fijn
3.    Mix de bloem, baking soda, zout en kaneelpoeder
4.    Mix in een andere kom de eieren, suiker, olie, karnemelk en vanille extract tot een egale massa
5.    Voeg hierna het bloemmengsel, wortels, ananas, kokossnippers en noten toe
6.    Meng het geheel voorzichtig en giet het in de bakvormen
7.    Bak ongeveer 30-40 minuten tot een saté prikker er schoon uit komt
8.    Haal de cake uit de oven en laat de cake minstens een half uur afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt
9.    Verwarm wanneer de cake afgekoeld is de chocolade au-bain-marie in een kom boven een pan kokend water of 30 seconden in de magnetron, dan even doorroeren en nog eens 30 seconden. Hierna weer doorroeren en per 10 seconden verwarmen
10.    Voeg 3 druppels kleurstof toe aan de chocolade en roer door, voeg nog wat extra druppels toe als je de kleur niet intens genoeg vindt
11.    Giet de gesmolten chocolade over de cake of maak bijvoorbeeld zigzag strepen
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden