Hemelse Tiramisu

Hemelse Tiramisu

Tiramisu met een beetje extra chocolade! Een lekker recept van deze Italiaanse klassieker met een Chocolate Company twist.

Bij Tiramisu is koffie een belangrijk ingrediënt. Nu heb ik thuis nog een Hollandse pruttelpot en is die samen met de senseo apparaten niet ideaal voor echte sterkte koffie. Eigenlijk heb je espresso nodig.

Dus even aangeklopt bij onze opper-barista Dieudy voor tips. Zij gaf aan dat een mokkapotje de ideale tool is als je geen grote apparaten wilt aanschaffen. Lees hieronder hoe je espresso kunt zetten met dit prachtige potje. Zorg dat je je bonen fijn maalt of espresso maling haalt. Filter koffie maling is te grof.


Espresso met een mokkapotje 


Koffiezetten met het mokkapotje is vrij eenvoudig. Eerst wordt het onderste gedeelte met water gevuld, net tot aan het drukventiel. Vervolgens wordt het trechtervormige filterbakje geplaatst en met koffie gevuld. Voor deze methode kan het best middel gemalen koffie gebruikt worden. Belangrijk is om de koffie niet aan te drukken, maar er moet wel voor gezorgd worden dat de koffie goed verdeeld wordt. Nu wordt het bovenste gedeelde erop geschroefd. Het mokkapotje moet goed rechtop staan. Het espressopotje wordt op een laag pitje gezet. Als het water begint te koken, zal de stoom het water door de filter met koffie omhoog drukken en in het bovenste kannetje terecht komen. Wanneer water 'hoorbaar' begint te borrelen en er stoom uit de tuit komt, moet het potje van het vuur gehaald worden.

(bron: Blanche Dael, onze lekkere koffie uit Maastricht!)

Ingrediënten

  • 250ml espresso
  • 50ml Grand Marnier OF een andere likeur zoals bruine rum of Amaretto
  • 500 gram mascarpone
  • 125 ml slagroom
  • 1 Chocbar naar keuze (bijv. de Tiramisu Chocbar!)
  • 1 Chocspread naar keuze (ik heb Orange gebruikt)
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren

 

Bereiding Tiramisu


1. Bedek de bodem van een schaal met de helft van een pak lange vingers.
Meng 250 ml afgekoelde espresso met 50 ml Grand Marnier of een andere likeur. Schenk de helft van het mengsel over de lange vingers.

2. Verwarm de Chocspread 3 minuutjes in heet water (niet kokend) zodat het iets vloeibaarder wordt. En verdeel met de bolle kant van een lepel over de lange vingers.
 
3. Splits 4 eieren en doe de eidooiers met 50 gram fijne kristalsuiker in een kom. Klop met een mixer in 5 minuten tot een lichtgele crème.
 
4. Roer 500 gram mascarpone in een ruime kom los met een vork. Klop 125 ml slagroom en 25 gram suiker stijf. Spatel de slagroom en de eiercrème zo luchtig mogelijk door de mascarpone. Schep de helft van het mengsel over de lange vingers.

5. Doop de rest van de lange vingers in de koffie en leg ze op het mascarpone mengsel. Schenk de rest van het mengsel over de lange vingers. Rasp een lekkere pure chocolade over de mascarpone. Dek de tiramisu af met vershoudfolie en zet hem in de koelkast. Laat minimaal 2 uur opstijven.

Yummmyyy!! Buon appetito!

Reacties

  1. Henk Henk

    Lijkt me een heerlijke tiramisu !
    Zet er de volgende keer meteen ook een receptje bij waarin de 4 overgebleven eiwitten gebruikt kunnen worden. Zonde om ze weg te gooien. En voor wie het nog niet wist: eiwitten kun je prima invriezen voor later gebruik. Na ontdooien zijn ze nog prima stijf te kloppen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden