Chocolade proeverij

Chocolade proeverij

Leer in deze chocolade proeverij hoe je chocolade moet proeven en volledig kunt genieten van alle smaken.

Een leuke activiteit voor thuis of op een feestje. Ontdek zelf alle smaken die zich in de chocolade verstoppen en leer bewust te proeven. Gebruik de lekkere Bombons die hier zijn voorgesteld of ga zelf op onderzoek uit naar smaken die jou het meest aanspreken.

CHOCOLISTA CURSUS

Eigenlijk is deze snelle proeverij geschreven voor onze Chocolistas, de chocolade barista's uit onze cafés. Het is belangrijk om het hele team te trainen op smaak en product kennis, om over te kunnen dragen aan de klant, maar ook om zelf écht te begrijpen hoe smaak werkt en vooral de smaak van chocolade.
De chocolistas (en jij!) leren zo de verschillende tussen de supermarkt chocolade en ambachtelijke chocolade te herkennen.

Heb je bijvoorbeeld wel eens een iets goedkopere pure chocoladereep uit de supermarkt gehaald? Vaak zit er een bijna synthetische bittere smaak aan en wordt je mond zo droog omdat die chocolade al het vocht wegtrekt. Niet echt de lekkere chocolade ervaring...

Leer dus jouw favoriete chocoalde kennen en vooral om er écht - bewust van te genieten!

Ready to become an expert?




HOE PROEF JE?

Met je mond. Klopt. But there is more to it ;-)
In de basis is proeven: kijken, ruiken, proeven. Maar hoe doe je dit bewust en wat speelt er nog meer mee.
Volg de stappen hieronder en gebruik het Flavour Wheel om te helpen met benoemen wat je precies proeft.

1. Bereid de chocolade voor:
Zorg ervoor dat de chocolade groot genoeg is om daadwerkelijk de chocolade te proeven.
Daarbij moet de chocolade niet te koud of te warm zijn, kamertemperatuur is goed.

2. Bekijk de chocolade:

De oppervlakte van de chocolade moet glanzen en vrij zijn van witte vlekjes (dit heet “bloom”).
Wat valt je op? Glanst de chocolade mooi, smelt het snel tussen je vingers, condenseerd het?

3. Ruik de chocolade:
De geur is een belangrijk onderdeel van de smaak. Door te ruiken bereid je de tong voor op de inkomende chocolade.

4. Proef de chocolade:
Leg het stukje chocolade op je tong of bijt een stukje af. Laat het op lichaamstemperatuur komen en langzaam smelten op je tong.
Deze stap is cruciaal. Door direct te kauwen proef je de chocolade niet en kan je smaakpallet de smaken niet opnemen.

5. Bestudeer en evalueer de chocolade (in je mond):
Concentreer je op de chocolade zodra deze aan het smelten is op je tong.
Het is belangrijk om te proeven hoe de smaak zich van het begin tot eind ontwikkeld en of de smaak achteraf blijft hangen.

Veranderd de smaak tussentijds? Is de chocolade bitter? Zoet of zuur? Was de textuur smooth, romig, droog of korrelig?


CHOCOLATE COMPANY BOMBONS
De proeverij van deze maand voor de Chocolistas bestaat uit 3 verschillende Bombons. In een aantal van onze cafés serveren we sinds kort Chocolate & Wine tastings, waar we een aantal mooie wijnen hebben geselecteerd samen met een Bombon die hier erg lekker bij is.
Deze proeverij kun je dus ook prima bij ons in het café kunnen doen! Bijvoorbeeld in Zoetermeer of Bataviastad.

Dit heet een chocolate pairing. We gaan de Bombons apart proeven en daarbij de combinatie met de wijn. Wanneer je thuis een chocolade proeverij houdt kun je natuurlijk prima zelf verschillende soorten chocolade (repen, bonbons, etc.) uitkiezen en die evt. combineren met een lekkere wijn, thee of andere drank.

Eerst volg je de stappen onder "Hoe proef je?".
Dan volgt de wijn en volg je eigenlijk hetzelfde principe: kijken, ruiken, proeven.
Neem daarna nog een hapje van de chocolade en proef bewust of en hoe de wijn invloed heeft gehad op de smaak van de chocolade.

1e Bombon: Forbidden Fruit Passion
Dit lekkere zoetje is gevuld met echte passievrucht en heeft een zomers zuurtje erin.

Wijn pairing: Sauvignon blanc - Les Fumees Blanches
De lichte Sauvignon blanc met fruitige aroma’s van groene appel en perzik gaat perfect samen met het friszoete van de Passion Bombon. Proef hoe de smaken elkaar én het zomer gevoel versterken.

Bestel hier de Forbidden Fruit Passion bonbon.

2e Bombon: Colourful Black Plum
Een echte goede donkere chocolade met een vulling van zwarte pruimen en een vleugje kaneel.

Wijn pairing: rode Cabernet Sauvignon - Colpasso
Krachtige rode wijn met intense aroma’s van rood fruit samen met de bijzondere Black Plum Bombon is echt een smaakervaring. Proef hoe de wijn de warme smaken van de chocolade nog meer versterkt.

Bestel hier de Colourful Black Plum bonbon.

3e Bombon Nuts About You Pecan
Alle gekleurde bonbons worden met de hand bespoten met veilige, eetbare kleurtjes in het chocolate atelier in Kerkrade. Daar worden ook deze mooie pecan bonbons gezoet met een verse aardbeien mousse.

Wijn pairing: Chardonnay - Luis Felipe Edwards
Een lekker zachte Chardonnay met lichte hout tonen en een frisse volle smaak van perzik en ananas, proef deze samen met een van de hartjes Bombons en haal in deze combi nieuwe smaken naar boven.

Bestel hier de Nuts About You Pecan bonbon.

Bestel een chocolade abonnement
BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden