Chocolade macarons

  • Geplaatst op
  • Door Chocolista Franka
  • 0
Chocolade macarons

Maak zelf de lekkerste macarons! Chocolade macarons zijn een echt genot. Chocolista Franka bakt graag in haar vrije tijd en start volgend jaar zelfs een opleiding basis patisserie. Wekelijks komt ze in het café in Amsterdam met een nieuwe (chocolade) creatie die ze met al haar collega's deelt. Daar zijn wij allemaal heel gelukkig mee!

Dit is tot nu toe een van de favoriete recepten van haar. Eerder volgden al slagroom truffels en verschillende soorten koekjes en taarten. Altijd lekker en heel vaak zit er iets van chocolade in. Natuurlijk ook handig voor haar, ze werkt bij de Chocolate Company, keuze alom!

Voor dit recept heeft ze in de vulling de Strawberry Hotchocdip gebruikt, wat deze macaron een bijzondere meerwaarde geeft. Opzich kun je elke chocolade gebruiken en die au-bain-marie verwarmen, maar de Hotchocdips zijn bijzonder handig omdat je deze gewoon met blik en al 10 minuten in een pannetje met heet water zet (met deksel er nog op!) en daarna direct klaar is voor gebruik.



De macaron komt oorspronkelijk uit Frankrijk en bestaat uit 2 luchtige koekjes met o.a. eitwit en amandelmeel als ingrediënten en ertussenin een zachte vulling. Ze zijn niet perse van chocolade gemaakt en kunnen ook met fruit of noten gemaakt worden. Vaak worden bij die varianten wel kleurstof toegevoegd.

De ingrediënten

  • 5 kleine eieren (of 150 gram eiwit)
  • 200 gram suiker
  • 55 ml water
  • 180 gram amandelmeel
  • 180 gram poedersuiker
  • 40 gram cacaopoeder

  • 1 blikje Hotchocdip Strawberry of 200 gram chocolade
  • 160 ml slagroom
  • 40 gram boter eetlepel fijne kristalsuiker

De bereiding

  1. Verwarm de hete luchtoven voor op 180°C.
  2. Bekleed een bakplaat en splits de eieren in een kom, het eigeel kun je weggooien (of voor iets anders gebruiken).
  3. Klop de helft van de eiwitten op tot een niet te stijf schuim.
  4. Breng de kristalsuiker met het water aan de kook, zodra de suiker is opgelost direct van het vuur halen.
  5. Zet de keukenmachine op de laagste stand en voeg het suikerwater voorzichtig bij de eiwitten en blijf daarna op volle snelheid kloppen tot het mengsel wat is afgekoeld.
  6. Meng amandelmeel, poedersuiker en cacao en zeef dit boven een nieuwe kom.
  7. Voeg hier het overige eiwit aan toe en spatel tot een dikke massa.
  8. Voeg het eiwitschuim met suikerwater beetje bij beetje toe. Roer goed door maar behoud zoveel mogelijk lucht en structuur.
  9. Vul een spuitzak en spuit kleine bolletjes op de bakplaten.
  10. Tik even met de onderkant van de bakplaten tegen het aanrechtblok om de lucht eruit te tikken. En laat de macarons een 1 uur rusten en een beetje uitdrogen.
  11. Bak de macarons 10-14 minuten in de oven.
  12. Laat daarna goed afkoelen, je kunt eventueel het bakpapier aan de onderkant een beetje nat maken zodat het beter loslaat.

  13. Verwarm de Hotchocdip (je kunt trouwens ook een ander smaakje kiezen!) 10 minuten in een pannetje met kokend water.
  14. Schenk de slagroom in een andere pan en voeg suiker naar smaak toe, breng dan het geheel aan de kook.
  15. Giet daarna de chocolade uit het blikje bij de slagroom. Roer tot een glanzende en egale massa.
  16. Laat bij kamertemperatuur afkoelen tot het wat dikker is geworden (tip van Franka: het beste is om de vulling een nachtje op te laten stijven, bewaar de macarons dan ook in een gesloten zak in de koelkast)
  17. Lepel dan de vulling op de platte kant van een van de macarons en plak de andere kant erop.

Tip: Je kunt de macarons zo'n 4 dagen in de koelkast, in een gesloten zak, bewaren. Haal ze dan een half uur voordat je ze gaat eten uit de koelkast.




BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden